Danko Friščić

Rođen je 30. svibnja 1970. godine, u Zagrebu….“ Nedokučivom dijelu Galaktike njegova vlastita uma i ne sjeća se s koje je planete, a ni da je umjetnik. Njegovi radovi proizvode njega!“, napisao je M.Crtalić ,u predgovoru izložbi “Alien Porno”.

Diplomirao Slikarstvo na ALU u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera, gdje je trenutno i zaposlen kao izv.profesor pri Slikarskoj katedri.

Izlagao je na cca pedesetak samostalnih i mnogim skupnim izložbama zemlji (Alvona, Rovinj, Pula, Rijeka, Zagreb, Varaždin, Bjelovar, Osijek, Split, Šibenik, Hvar, Dubrovnik…) i inozemstvu (Rim, Firenze, Torino, Beč, Paris, Prag, Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Amsterdam, Berlin, Bruxelless, Krakow, Olsztyn, Gdansk, Braunschweig, Metz, Sarajevo, Ankara, Istambul, Iowa City, Port Au-Prince…) a radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama.

Autor je nekoliko umjetničkih koncepata i projekata (“Žeravica” 1-4, “Slikomon”, “IZ-U:Amputacija bezidentitetizma”, “SLJIN”) te dobitnik više nagrada za svoj rad, npr. “Praha Graphic”, Nagrada HDLU-a za najbolju izložbu (“Brod Luđaka” s Davorom Mezakom) za 2014.god., itd.

Sin, brat, muž i tata.